2010. augusztus 9., hétfő

Műszaki bejárás a megújuló Szent István téren és a BMK-ban

Augusztus 2-án műszaki bejáráson vettem részt a megújuló Szent István téren (Főtér) és a Barátság Művelődési Központban.


Aki a Polgármesteri Hivatal bejárata mellett kialakított kukucskálókon betekint, láthatja, hogy a Szent István tér rekonstrukciós munkálatai látványos szakaszhoz értek. A héten lerakták az első térköveket, és a BMK belső terei is lassan megújulnak. Alig pár hónap telt el az első kapavágástól, máris körvonalazódni látszik az Európai Unió által 833 millió forinttal támogatott főtéri rekonstrukció végleges befejezése. Azonban nem volt zökkenőmentes az út idáig, a májusi extrém időjárást követően közel 1000 köbméter talajt kellett a kivitelező cégnek kicserélnie.

A talajcserét követően azonban megkezdődhettek a munkálatok, folytatódott a mélygarázs ásása, megérkeztek az új burkoló elemek, és a Barátság Művelődési Központ belső terei is lassan elnyerik végső formájukat. Az építésvezetőtől megtudtam, hogy a  tér újbóli leburkolása alatt összesen 65 ezer térkő, valamint 25 ezer természetes kőlap kerül elhelyezésre. A több ezer négyzetméteres burkolt területet hatalmas zöldfelületek fogják tagolni. A megújuló Szent István tér azonban nem csak kőből és „zöldből” áll majd, hiszen több interaktív elemmel is bővítjük a szeptemberben átadásra kerülő, mediterrán hangulatú teret.


A 26 darab vizes medence közül, amelyek a vízköpők szerkezetét és gépészeti berendezéseit rejtik, 21 darab már elkészült, vagyis nem lesz hiány a vízi elemekből, ugyanis a szökőkutak mellett a Csodaszarvas díszkút is a helyén marad egy nagyobb renoválást követően, amely következtében a kivitelező cég kicseréli az üvegmozaikot és rendbe hozza a kút környezetét is. A különböző zenei koncerteknek helyet biztosító Zenepavilon már szerkezetkész, és augusztus végére megkapja kupoláját, valamint elkészül egzotikus burkolata. A szeptemberi átadáson már hallgathatjuk a szintén új elemként feltűnő, harangjáték kellemes dallamait is. Hangulatos lesz, remélem eljönnek!


Az Európai Unió pályázatán elnyert pénzből azonban nem csak a Szent István teret újítjuk meg, új belsőt kap a Barátság Művelődési Központ épülete is. Július végére megtörténik a teljes nyílászáró csere, továbbá elkezdődnek a burkolási munkák. Az előtérben kialakítandó lift augusztusra eléri az üzemkész állapotot, ezen kívül teljesen megújul a lég-, fény-, hang-, és színpadtechnika is, továbbá a lépcsőfordulókban lévő freskók restaurálva lesznek.


A főtér rekonstrukciós munkálatai mellett saját beruházás keretén belül egy mélygarázst alakítunk ki a főtér Arany János utca felöli oldalán. A szint alatt 62 személygépjármű számára lesz biztosított a kényelmes parkolás. A garázs építése során 7,5 méterre ástak le a szakemberek, és augusztusban elkezdődik a térre való feljutást segítő felvonó és lépcsőház kialakítása is.

A közeljövőben fogok az átadás időpontjáról egyeztetni a kivitelező cég elnökével, amint megtudok valamit, azonnal jelzem a Blogon Önöknek!


Elindult a blogom!

Folytasd Batta!
Szeretettel köszöntök mindenkit a Blogomon! Ezúton szeretném tájékoztatni Önöket a jövőben a Százhalombattát érintő közügyekről, napi teendőimről, történésekről. Amennyiben személyesebben szeretne megismerni engem, kérem, látogasson el a Facebook közösségi portálra, és keresse fel adatlapomat!