2011. január 31., hétfő

Letettük az Óvárosi Óvoda alapkövét (forrás:szazhalombatta.hu)

Letették az Óvárosi Óvoda alapkövét ma (2011. január 28.) kora délután a Honfoglalás utca és a Poroszlai Ildikó utca között lévő, leendő új óvoda telkén. Az ünnepségen köszöntőt mondott Vezér Mihály polgármester és Mentes Zsolt, a kivitelező cég termelési vezérigazgató-helyettese.


Az utókornak az alapkő urnába egy emléklapot, egy friss Százhalombattai Hírtükröt és két országos napilapot helyeztek el. Az ünnepségre eljöttek az óvárosi óvodások is, akik rajzokkal és versekkel köszönték meg a városnak, hogy ősztől egy új épületbe – ahogyan ők hívják: a mi Csodapalotánk – járhatnak majd.

Hosszas előkészítő munka után kezdődött meg január 7-én a százhalombattai Óvárosi Óvoda építése. A Képviselő-testület az elmúlt időszakban többször vizsgálta, hogy valóban indokolt-e a beruházás, később pedig a megfelelő helyszín kiválasztásában nem volt egyetértés, végül azonban sikerült kiválasztani a Régészeti Park közvetlen szomszédságában az ideális helyet. Miután elkészültek az engedélyes kiviteli tervek és felszabadították a beruházáshoz szükséges pénzösszeget is, elkezdődhetett a közbeszerzési eljárás, melyet a HÉROSZ ZRT. nyert meg. A nagy múltú építőipari cég 2011 év elején kezdte meg az új óvoda építését.

Az Óvárosban jelenleg a Pitypangos Óvoda tagóvodája fogadja a gyerekeket. Az épületet 1971-ben a Városi Tanácsból alakították óvodaépületté, 1982 óta pedig a Pitypangos Óvoda tagintézménye. Az Óvárosban jelenleg három csoport – a Micimackó, a Pillangó, és a Csigabiga csoport – működik. A befogadható létszám azonban már kevés, hiszen az Óváros népessége az utóbbi években 30 százalékkal nőtt, s a beköltözők nagy része kisgyermekes család. Sajnos az épület – a folyamatos karbantartás ellenére – elöregedett és a bővítése sem megoldható. Ezért kellett egy olyan helyszínt választani, ahol egy új, európai színvonalú, nagyobb óvodát lehet építeni.

A négy csoportos új óvoda a Poroszlai Ildikó utca és a Honfoglalás utca felől közelíthető majd meg. Az 1417 négyzetméter bruttó alapterületű (földszint + pince) épület a homorú telek adottságaihoz alkalmazkodva egy szélvédett, csendes, az utcai forgalomtól nem zavart belső játszóudvart foglal magába. Az új óvodában négy – egyenként 50 négyzetméteres – foglalkoztatót alakítanak ki, melyek mindegyikéhez teakonyhát és öltözőket építenek. Az óvoda épületében kap helyet a tornaterem is, melyhez külön szertár is lesz. A tornaterem és a szülőváró összenyitásával egy nagyobb rendezvény kiszolgálására alkalmas 200 m2-es tér alakítható majd ki, mely alkalmas lesz nagyobb rendezvények megtartására is. A kötelezően előírt helyiségeken túl (szülői várók, étkező, mosdók, orvosi szoba) könyvtárat, logopédiai foglalkoztatót és mosó-vasaló helyiséget alakítanak ki. Az épület tervezése során az akadálymentességre vonatkozó előírásokat betartották, így az új óvodában minden közösségforgalmi helyiség mozgáskorlátozottak által is használható lesz.

A Régészeti Park felőli vékony hosszú telekrészen a körforgalomhoz csatlakozóan alakult ki az óvoda parkolója, melyet a reggeli és a délutáni többletigény kielégítése miatt az előírtnál nagyobbra terveztek. Ez a parkoló egyébként hétvégenként – amikor az óvodának nem lesz forgalma – alkalmas lehet a Régészeti Park turista forgalmának a kiszolgálására is.