2010. december 3., péntek

Szivárog a víz Urbárium és Újtelepen

Az elmúlt két nap során több lakossági bejelentést is kapott a Polgármesteri Hivatal Műszaki Irodája azzal kapcsolatban, hogy Újtelepen és Urbáriumban a lakóingatlanok pincéiben szivárog a víz. Emellett a SZISZKI tornatermében is nagy mennyiségű víz jelent meg.
 
Az már biztos, hogy nem az ivóvíz-rendszer szivárog, hanem talajvízről van szó. A Polgármesteri Hivatal már felkért egy talajmechanikus szakembert, akinek a szakterülete a talajvíz kezelése, és aki még pénteken (2010. december 3.) délután a helyszínre érkezik. Mindenek előtt arra kér tőle javaslatot a város, hogy miként lehet megvédeni azt a mintegy száz ingatlant, amelyet most a talajvíz veszélyeztet.

Tekintettel az idei évben lehullott nagy mennyiségű csapadékra, a talaj nagyon átnedvesedett. A probléma az Urbáriumi városrészt kiemelten érinti a SZISZKI mögötti területen, egészen a Borostyán utcáig, de a József Attila, a Csokonai, valamint a Vörösmarty utcák lakóinak is meggyűlt a baja a talajvízzel.
Fontos tudni, hogy a talajvizet nem szabad kiszivattyúzni, mert ettől még nagyobb intenzitással folyna be az érintett ingatlanokba.

A képviselő-testület szeptemberi ülésén döntött arról, hogy a felszíni csapadékvíz elvezetési problémák orvoslására több mint 50 millió forintot biztosít – emelte ki Vezér Mihály. A SZÁKOM már megkezdte, és folyamatosan végzi az ezzel összefüggő munkákat, többek között a Vörösmarty utca mentén is. Így a felszínen megjelenő nagyobb mennyiségű csapadék elvezetésének gondjai ugyan megoldódnak, de a talajvíz nem szűnik meg. További lépéseket a talajmechanikai szakvélemény alapján lehet majd tenni, addig a Hivatal és a SZÁKOM munkatársai folyamatosan figyelik a területet, és egyeztetnek az érintett ingatlan-tulajdonosokkal.

Ezúton kérem türelmüket, a lehető leghamarabb igyekszünk megoldást találni a problémákra.