2010. augusztus 10., kedd

Kettő-kettő köbméter

Javaslatomra rendkívüli Képviselő-testületi ülést tartott ma délután az önkormányzat.


A tanácskozás összehívását az indokolta, hogy augusztus 6-án két óra leforgása alatt mintegy 80 mm eső zúdult településünkre. Ezt az intenzitású csapadékot a város vízelvezető rendszere és a szennyvízhálózat nem volt képes levezetni, helyenként a szennyvíz, helyenként a csapadékvíz tört be a pincékbe és garázsokba. A csapadékvíz szennyvízhálózatba történő bejutása miatt a szennyvízhálózat tisztítóaknáit felemelte a nagytömegű víz, így a szabadba került szennyvíz szabad utat nyert, és a társas- és magánházak pincéiben landolt. A sorozatos áramszünetek miatt a szennyvízemelők szivattyúi nem tudták ellátni a feladatukat, ezért azok környezetében is jelentős károkat okozott a visszatorlódott és a felszínre törő szennyvíz.

Az önkormányzat a százhalombattaiak kárenyhítéseként úgy döntött, hogy a város valamennyi lakossági fogyasztója részére két köbméter ivóvíz és két köbméter szennyvíz egyszeri jóváírását biztosítja a SZÁKOM Kft. által kibocsájtott számlákból. Felkértük továbbá  a SZÁKOM Kft-t, hogy készítsen a szeptemberi testületi ülésre egy felmérést arról, hogy milyen beavatkozások szükségesek a meglévő csapadék- és szennyvízelvezető rendszeren annak érdekében, hogy hasonló esetek ne ismétlődhessenek meg.
 A víz okozta károkon túl sajnos villámcsapás is sújtotta városunkat. Magánházak sérültek meg és bevágott a villám a Szent István templom tetejébe is, mintegy 2,2 millió forintos kárt okozva ezzel. A harang használhatatlan lett és az elektromos ablakok is tönkre mentek. A Képviselő-testület úgy döntött, hogy az 5/2010. (II.19.) Ör. számú rendelete alapján az általános tartalék keretből 20 millió forint értékig vis major alapon biztosítja a nem profit érdekelt szervezetek kárenyhítését.
 A magánszemélyek a korábban meghirdetett vis major keretből részesülhetnek egyszeri, vissza nem térítendő támogatásban. A károkat a Polgármesteri Hivatalban kell bejelenteni.

Remélem, hogy ezzel is elő tudtam segíteni a bajba került százhalombattai családok kárenyhítését!

Mindenkinek jó éjszakát kívánok!

VM



Elkészült Dunafüred új főutcája

Kedves Barátaim!

Ezúton szeretnék örömmel értesíteni mindenkit, hogy augusztus elejére elkészült a dunafüredi Damjanich utca 440 millió forintos rekonstrukciója. Augusztus 7-én 16 órától újra megnyitották a forgalom előtt a négy hónapja, szakaszosan lezárt útszakaszt. Ettől a naptól a VOLÁN buszjáratai is a megszokott útvonalon közlekednek.

A tegnapi nap folyamán személyesen is megtekintettem az elkészült utat, ahol a Polgármesteri Hivatal illetékes munkatársa kalauzolt végig. Az utca gát felöli oldalán készítettek egy díszkutat, melyből ivóvíz folyik, ezzel hozzájárulva az arra járók komfort érzetének növeléséhez. A Damjanich utca felújítása az önkormányzat idei út- és járdarekonstrukciós programjának részeként valósulhatott meg. A beruházás érintette az utca Tesco áruház előtti körforgalom és a gát közötti szakaszát. Az útfelújításon kívül teljesen kicserélték a régi, elhasználódott ivóvíz-vezetéket, és sor került a csapadékvíz-elvezetésének kiépítésére, végül a teljes járdarekonstrukcióra.

A Damjanich utca ünnepélyes átadására augusztus 16-án 11 órakor kerül sor, ahol a Forrás Néptáncegyüttes bemutatója után, a hagyományokhoz visszatérve söröshordó gurítással ünnepeljük az út átadását, amelyet azután csapra vernek. Tiszteletét teszi ugyanakkor egy matuzsálemnek számító, 1926-os úthenger, amivel jelképesen elvégzik az „utolsó simításokat”.

Ezúton szeretnélek meghívni benneteket a jeles eseményre, remélem, hogy sokan el tudtok jönni!

További szép estét kívánok mindenkinek!

Természetesen még nem térek nyugovóra, megígértem, hogy a mai rendkívüli képviselő-testületi ülést összefoglalom. A következő postom tehát a tanácskozás lesz.

Közgyűlést tartott tegnap az ÉSZKE

Tegnap is későn tudtam csak lefeküdni, hiszen a különböző internetes oldalaim frissítése mellett az ÉSZKE közgyűlést tartott az este. Egyesületünk ülésén többek között megjelentek a képviselő-jelöltjeink, valamint az elnökségi tagok.

Ezúton szeretném Önöket tájékoztatni az egyes választókerületekben ÉSZKE színeiben elinduló képviselő-jelöltjeinkről:

1. sz. választókörzet: Hart Andrea
2. sz. választókörzet: Győri István
3. sz. választókörzet: Kiss László
4. sz. választókörzet: Kovács Lajos
5. sz. választókörzet: Sinka László
6. sz. választókörzet: Szél Pál
7. sz. választökörzet: Vezér Mihály
8. sz. választókörzet: Sipák Mária.

Nagy örömmel konstatáltam, hogy egyesületünk két hölgyet is jelöltnek állít, hiszen  szükség van az ő higgatságukra és empátiájukra. Szeretném Önöket tájékoztatni arról, hogy a csütörtöktől szándékomban áll körzetenként, részletesebben bemutatni az ÉSZKE jelöltjeit.

Addig is igyekszem információkkal jelentkezni!