2010. október 1., péntek

Nyílt levélre nyílt válasz

Tisztelt Kovács úr!


Köszönöm meglepően korrekt, és meglepően „Nyílt” levelét, mely egy „Zárt” közösség legkevésbé korrekt honlapján jelent meg. Gondolom Ön is tisztában van vele, hogy szomorú és égető gondját nem e honlapon fogjuk megoldani néhány nappal az Önkormányzati választások előtt... Bizonyára nem is ennek reményében írta... Ön idézi a Népszabadságból, az alábbi sorokat: ” Soha nem látott mennyiségű csapadék átáztatta a löszt, és megcsúszott a lejtő.” Bizony, sajnos a soha nem látott mennyiségű csapadék hatása ellen éppolyan nehéz felkészülni, mint például a soha nem látott mértékű rágalomhadjárat ellen, így nagyon megértem Önt, mert bizonyos szempontból egy cipőben járunk.

Hogy e kampánytémává előléptetett löszfalcsúszás ügyében azért érdemben is válaszoljak az Ön konkrét kérdésére:

Természetesen a Képviselő-testület döntésének végrehajtását azonnal megkezdtük. Felvettük a kapcsolatot az érintett tulajdonosokkal, és tájékoztattuk Őket arról, hogy a tulajdonjog rendezése érdekében milyen szükséges információkat és adatokat kérünk megadni részükről. Ennek keretében a biztosítótársaságokkal való kapcsolatfelvételről, amelynek során felajánlottuk biztosítási alkusz közreműködését a gyors, szakszerű és a károsultak érdekeit képviselő közreműködés érdekében.

Sajnos a biztosítók nem ilyen pozitívan álltak a károsultak ügyeinek rendezéséhez - már akinek volt biztosítása -, így tekintettel arra, hogy a Képviselő-testület egyben kíván a károsultak ügyében döntést meghozni, ezért a tulajdonosokkal külön-külön eddig még egyeztetésre nem kerülhetett sor (a beterjesztett határozati javaslattal ellentétben a Képviselő-testület nem adta meg a felhatalmazást az ingatlanok megvásárlására). Igazságügyi ingatlanforgalmi szakértő által az ingatlanok felértékelése megtörtént. Amennyiben a tulajdonosok jelzik a biztosító által részükre megítélt összeget, azonnal készen állunk a személyes tárgyalások lefolytatására. Az eljárási menetrend Önkormányzatunknál is ugyanaz, mint ami országosan a hasonlóan bajba jutott polgárok megsegítése esetén. A Kormány is a biztosítási összegeket figyelembe véve nyújt támogatást, illetőleg vásárolja meg az ingatlanokat, végzi el a szükséges felújításokat, beruházásokat.

Kedves Kovács Úr!

Szeretném biztosítani Önt, hogy őszintén, és pártállástól függetlenül továbbra is szívemen viselem szívszorító sorsát. És semmi cinizmus, és harag nincs bennem, mikor azt mondom: Egy otthon elvesztése az egyik legnagyobb katasztrófa ami érhet egy százhalombattai polgárt. Mint polgármester továbbra is úgy érzem, hogy az Ön házával Százhalombattából szakítottak ki egy darabot!

Annak, hogy ezt a felvetést ebben a formában, és időpontban tette meg, nem örülök. Nem tartom ugyanis szerencsésnek, hogy valakik egy százhalombattai polgár személyes tragédiáját bulvár célokra használják fel.

De hát ez lelkiismereti kérdés, tehát nem tartozik a pártpolitika fogalomkörébe.

Nagyon jól esett levelének első sora, amit én a változatosság kedvéért levelem végén idézek:

„Magam és családom nevében elsősorban köszönjük, a gyors és hathatós segítséget, amelyet kaptunk önöktől a házunk lakhatatlanná válása miatt.”

Szívesen!

Máskor is!

Vezér Mihály

polgármester