2010. október 21., csütörtök

Október 23. Városi Ünnepség

Rendhagyó megemlékezést készít elő az október 23-i forradalom és szabadságharc évfordulójára a százhalombattai Barátság Kulturális Központ. A megszokott koszorúzás és városi ünnepség mellett közös főtéri gyertyagyújtásra és szimfonikus hangversenyre hívják a városlakókat.


A megemlékezésre való érzelmi hangolódás már 22-én elkezdődik. Egész nap korabeli Csepel teherautó járja majd a várost platóján a "forradalmi ifjúsággal", akik felidézik 1956. október 23. legszebb pillanatait, hangulatát, veseit.


Október 23-án délelőtt 10-kor kezdődik a hagyományos koszorúzás a Szent István téren, a kopjafánál, majd 10 óra 45-től ünnepi műsorral folytatódik a program a Rendezvényközpontban. A közreműködők: Szabó András előadóművész, Maczkó Mária népdalénekesnő, Négyessy Katalin gordonkán, Richter Annamária zongorán játszik.

Délután 18 óra 30-tól újból a főtérre várják a városlakókat, ahol első alkalommal vehetnek részt közös gyertyagyújtáson az Emlékezés Estje keretében. A szervezők új, mindenki számára fontos hagyományt szeretnénk életre hívni egy olyan alkalom előkészítésével, amikor nemcsak a forradalomban és szabadságharcban elesett hősökre és áldozatokra, hanem – halottak napja közeledtével – minden eltávozott szerettükre közösen emlékezhetnek a városlakók. A gyertyagyújtást 19 órától az elhunyt rokonok, barátok, ismerősök emlékére rendezett ünnepi hangverseny követi a Rendezvényközpontban. A koncerten Bach, Haydn, Kodály, Bartók, Liszt, Sugár Rezső, Farkas Ferenc, Johann Strauss és Beethoven művei csendülnek fel Kovács Zalán László tubaművész, a Cantore Ecclesiae Rézfúvós Együttes, a Mesto Kvartett, Kéménczy Antal zongoraművész és Kaján Katalin operaénekes előadásában.