2010. szeptember 21., kedd

Egy hajóban evezünk!

Avagy — Mi van, ha léket kap a hajó?



A minap jónéhány százhalombattai polgártársam ajándékot kapott. Ez egy nagyon szép dolog! Szeretek én is ajándékozni, egyszerűen azért, mert ajándékozni öröm. Ha jótékonysági akciók köszönőfalán nem látják a nevemet, annak oka, hogy hiszek abban, hogy adni nagyobb öröm, mint kapni. Ha pedig ez így van, úgy gondolom nem az adományozott tartozik hálával, hanem az önmagának még nagyobb örömöt okozó adományozó. Köszönetet tehát nekem kell mondanom, nem a rászorulónak.

Tehát Százhalombatta lakossága pártaktivisták segítségével kézhez kapott néhány száz eladásból visszamaradt Magyar Hírlap példányt, ha akarta, ha nem. Benne, egy engem rágalmazó cikkel, melynek cáfolatával most nem foglalkoznék, hiszen nemsokára úgyis megjelenik majd fenti sajtó orgánumban a helyreigazítás, melyre a bíróság kötelezi az alaptalanul rágalmazót. Remélem az aktivisták lesznek majd olyan aktívak és abból is szétosztanak néhányat a “szokott” helyeken. A rágalmazás helyi fogadtatására jellemző, hogy a környék szemetes ládái, közterületi hulladék gyűjtői aznap telistele voltak az újság ezen példányával. Ez viszont megint csak Százhalombatta lakosságát dícséri. Mert nem szórták szét a szemetet, hanem oda dobták ahová való. A helyére.

Kicsi a valószínűsége, hogy Százhalombatta legújabb lakosa, a képviselőjelöltségi határidő utolsó pillanataiban battai lakosként bejegyzett Hegedűs Róbert úr, a FIDESZ polgármester-jelöltje ne tudott volna erről az akcióról. A módszer megkérdőjelezhető! De megértem őt! Kellenek az utasok a hajóba. Ha már a jelszava: “Egy hajóban evezünk!” De Hegedűs úr, aki a magyar evezős sport reprezentánsa pontosan tudja, hogy az evezésben nem csak a lapátolás sebessége nagyon fontos, de az egyensúly is! “A művészet mérték dolga!” Nagy igazság ez, és az egész életre éppúgy igaz, mint a művészetekre. A tiszta élet, a tiszta sport, a tiszta politika, mely egyensúlyt tart “mérték dolga”.
A sulykot pedig nem csak egy súlylökőnek, de egy evezősnek sem szabad (illik) elvetnie!
– Ezt úgy hívják, hogy fair play! Talán ismerős ez a kifejezés polgármester jelölt úr előtt is. Bár amikor a nevét ez alatt a címszó alatt kerestem nem találtam sehol. Sajnos viszont a doppingvétség címszó alatt igen...
Kinn jártam a Budapesti Nemzetközi Vásáron (újra van ilyen!) a Batta Expohoz tapasztalatokat gyűjteni, és ott a Magyar Olimpiai Bizottság standján az evezősöknél, kenusoknál olvastam egy-két nagyon szép mondatot. Például: A becsületes játék – az egyetlen út!

Vagy egy nagyon szép történetet:

“Vaskúti István olimpiai bajnok, többszörös világbajnok és Sarus Kis János többszörös bajnok kenuzók a montreáli világbajnokságon három számban is indultak. A biztonság kedvéért tartalék hajót is hoztak magukkal. Legnagyobb ellenfeleiknek a jugoszláv Ljubeknek és Nisovicsnak viszont a verseny kezdetéig nem érkezett meg a hajójuk. Vaskútiék azonnal felajánlották a saját tartalék hajójukat legnagyobb vetélytársaiknak. Tízezer méteren a magyar páros hajója léket kapott, és így történt, hogy a döntőben Ljubekék megelőzték őket a saját hajójukkal.”

A másik két számban 500-és 1000 méteren Vaskútiék nyerték az aranyat! De vitrinjükben ma is biztosan szebben csillog az a fair play arany, amivel hazájuknak, és önmaguknak kivívták a sport legszebb kitüntetését.

Sajnálom, hogy ők nem találtak egy ismerőst Battán, akihez gyorsan bejelentkezhettek volna még az utolsó pillanatban. Velük szívesen ülnék egy hajóban!

Mert egy lékett kapott hajóval is lehet valaki győztes. Mert ha már úgy alakult, hogy “Egy hajóban evezünk”, nem az a fontos ki az erősebb, ki lapátol gyorsabban, ki feszül jobban neki a szélnek, ki kiáltja hangosabban a jelszavakat.

Csak egy fontos:

Ki ül a hajóban!

Vezér Mihály
polgármester-jelölt


Ki itt a főnök?

— Könnyű egy Polgármesternek, mert nincs főnöke!
Így morgott szegény munkatársam, mikor átadtam neki feldolgozásra a hatalmas aláírt dokumentum menynyiséget.

Jót mosolyogtam ezen, mert hiszen ez az állítás nyilvánvalóan nem igaz, de azért elgondolkodtatott. Tényleg! Kinek is tartozom én, mint polgármester elszámolással? A képviselő-testület természetesen minden lépésemet árgus szemmel figyeli, és ha Százhalombatta céljaival ellentétesnek találják valamelyik döntésemet, azonnal reagálnak. Ez így helyes, ez a dolguk. De velük együtt engem is Százhalombatta polgárai választottak meg. Mégpedig, mint polgármestert, közvetlen szavazással. Tehát, ha úgy nézzük, nekem van a legtöbb főnököm Battán! Szám szerint: 18 000 fő!

Ugye, így már nem is lenne olyan rózsás a helyzetem, ha nem mondhatnám ki büszkén: Nekem vannak a világon a legjobb Főnökeim!

Tehát kedves, szeretett Főnökeim!

Köszönöm Nektek az eddigi 16 esztendő megtisztelő bizalmát! Remélem ez a bizalom kitart tovább, az elkövetkező ciklusra is. Köszönöm a mosolygó szemek, simogatások, a felém irányuló szeretet mindennél többet érő prémiumát is! Munkásságommal igyekeztem minden Főnököm elvárásainak maximálisan megfelelni. Pedig ez nem könnyű feladat. Mert, ha mondjuk az egyik „pici Főnököm” az ország legjobb óvodájába szeretett volna járni, (Igaza volt! Hol keresse az ember az ország legjobb óvodáját, ha nem az ország legjobb városában!?) a másik, a nagyobbacska biztosan aszfaltutat szeretett volna a háza elé, természetesen alatta csatornával! Örömmel mondhatom, a legtöbbjük álma teljesült! És egyben ez volt – mert csak ez lehetett – az én legszebb álmom is!

A saját háztartásomból tudom, hogy minden fillérnek helye van, és ha valamilyen kis pénzhez jut ma az ember, azonnal befekteti valamibe, mert nem tudja mi lesz holnap! Mint Polgármester sem tudom a jövőt...

Lesz-e még jövőre iparűzési adóbevétel? Milyen elvonások, megszorítások várhatóak?

Ezért kerestem és találtam minden erőmmel, minden fillérnek értelmes, jövőbe mutató helyet a városban. Bizonyára sokan lesznek mostanában az országban, akik szeretnének majd a saját városukba új uszodát, színházat, rendezvényközpontot, szép új Főteret, Ipari Parkot, csak valószínűleg nem lesz miből!!! Nekünk ezek már mind megvannak, csak százhalombattai tehetséggel kell megtölteni őket! Nemrég még 160 Ft volt a svájci frank, most 220 Ft felett jár! Ha rövidesen bekövetkezik az áhított csatlakozás az euró zónához, sokkal drágábban tudunk új munkahelyeket, idegenforgalmi vonzerőt, bevételi forrásokat kiépíteni, mint most. Ebben az önkormányzati ciklusban és terveim szerint a következőben stratégiai érdekünk, hogy beruházzunk előre, a jövőbe! Utólag már ennyi pénzből, mint most csak sokkal kevesebbet tudunk. Most a gyerekeink számára teremtünk munkahelyeket, értéket.

Önök most egy lelkiismereti döntés előtt állnak. Ez könnyű is, nehéz is. Könnyű, mert legtöbbjüket – velem együtt – nem kötik a „pártfegyelem” erkölcstelen, minden egyéni, lelkiismereti véleményt a „kötelező közösbe” nyomorító béklyói. Így nem kell jó pártkatona módjára egy esetleges elveikkel, érzelmeikkel ellentétes döntésük miatt lelkiismereti problémákkal megküzdeniük. És nehéz is, hiszen olyan jelöltek között kell választaniuk, akik meg¬választásuk esetén bizonyára mindent megtesznek majd Százhalombattáért.

Az Ő színe előtt ígérhetem: ha ismét rám esik a választásuk, nem térek le az Önök által kijelölt eddigi utamról! Mert az a remény éltet, hogy a város élén eltöltött 16 éves polgármesteri múltam is hozzájárult ahhoz, hogy kijelenthessük:

Battán élni – Büszkeség!

...de én személyesen ennél már sokkal többet tudok:

Battáért élni – Dicsőség!

Vezér Mihály
polgármester-jelölt