2010. október 20., szerda

Megalakult az új Képviselő-testület (forrás: Hírtükör Online)

Mintegy kétszáz meghívott vendég előtt tettek esküt és vették át megbízólevelüket az új százhalombattai képviselő-testület tagjai október 18-án a Rendezvényközpontban.


Az alakuló ülésen képviseltették magukat a helyi intézmények, cégek, civil-, politikai és társadalmi szervezetek. Vezér Mihály polgármester eskütételéig korelnökként Kovács Lajos vezette az ülést.

Az október 3-i önkormányzati választás eredményét Kolozárné dr. Csútor Tünde, a Helyi Választási Bizottság elnöke ismertette, kiemelve a magas részvételi arányt, valamint azt is, hogy a szavazás kifogástalan rendben zajlott. Beszámolt arról is, hogy néhány órával korábban az újonnan megválasztott görög, horvát, román és szerb nemzetiségi önkormányzatok is megtartották alakuló üléseiket. A képviselők és a polgármester eskütétele után Schmitt Pál videoüzenetét nézhették meg a résztvevők. A köztársasági elnök gratulált az újonnan alakuló önkormányzati testületeknek, és arra kérte a képviselőket, tegyék félre a pártszempontokat, és helyezzék előtérbe az önkormányzatok szolgálatát, a települések sorsát pedig a múlt ismeretében, a hagyományokat tiszteletben tartva formálják.
Öt egyházi vezető – Illéssy Mátyás katolikus, Sárosi Gábor református, Labossa Péter evangélikus lelkipásztor, Magyar László görög katolikus parókus, valamint Majoros Gábor, a Hit Gyülekezete lelkésze – kérte Isten áldását az új képviselő-testületre. Ezután dr. Pomázi Miklós, a Pest Megyei Közigazgatási Hivatal főtitkára fejezte ki jókívánságait dr. Józsa Veronika hivatalvezető nevében is. Elmondta, hogy szeptember 10-től újra megalakultak a közigazgatási hivatalok, amelyek folytatják az önkormányzatok működésének ellenőrzését és szakmai támogatását. Annak jelenként, hogy a jövőben Százhalombattán is számíthatnak erre a megbízható munkára, átadta az óvárosi óvoda régóta várt építési engedélyét.


A polgármester ismertette programját. Kiemelte, a választási kampány során sok értékes terv, javaslat látott napvilágot, meg kell vizsgálni, melyeket érdemes továbbgondolni. Mivel egyik politikai szervezet sem szerzett többséget a testületben, azt értelmes párbeszédre, folyamatos konszenzuskeresésre "ítélték" a választók. Ő maga hisz a kollektív bölcsesség erejében és sikerében, bízik a sok kiváló szakember tudásában, az idősek tapasztalatában és a fiatalok kreativitásában. Utóbbi két korosztályt az eddigieknél jobban be szeretné vonni a közéletbe.

Fontos feladatként említette a munkahelyteremtést, a kkv szektor erőteljesebb integrálását a közfeladat-ellátásba, a gondoskodás eddigi formáinak és színvonalának megőrzését, a közüzemi díjak önköltségen tartását, a családi-, és társasházak felújításának folytatását. Hozzátette, akiket felelősség terhel a hitelbotrány miatt, azokat számon kell kérni, a károsultakat pedig segíteni kell a helyzet rendezésében. Meg kell őrizni a városüzemeltetés, a közterületek rendben tartásának rendjét és minőségét. Kiemelte, Százhalombatta idén is kiemelkedően szerepelt a Virágos Városok Versenyében. Több térfigyelő kamera kihelyezésére, a rendőrség, a polgárőrség és a közterület-felügyelet további támogatására van szükség. Nagy figyelmet kell fordítani a működési és fejlesztési források megteremtésére is, ezen a téren az idegenforgalom, a konferenciaturizmus irányába, valamint a Batta Aréna megépítésével lehet előre lépni. A polgármester hangsúlyozta: meggyőződése, hogy reális tervekkel kezdi meg a négy éves választási ciklust, amelyekhez rendelkezésre áll a megfelelő humán erőforrás is, és amelyekhez minden jelenlevőtől és városlakótól támogató segítséget kért.

Miután az önkormányzati törvény változása miatt kevesebb képviselő dolgozhat az önkormányzatban, emellett háromról négyre nőtt a kisebbségi önkormányzatok száma, döntöttek az SZMSZ rendelet módosításának előkészítéséről is. Az eddigi hat bizottság helyett mindössze négy működik majd a testület mellett. Ezek személyi összetételéről, valamint az alpolgármester(ek) személyéről a várhatóan egy-két héten belül összeülő következő ülésen tanácskoznak.


Az ünnepélyes alakuló ülést állófogadás zárta.