2012. január 30., hétfő

Képviselő-testületi összefoglaló 2012. január

Százhalombatta Város Önkormányzata mindig is kiemelt figyelmet fordított a városban működő mikro- és kisvállalkozások támogatására, versenyképességük megteremtésére, fokozására, ezáltal is elősegítve a foglalkoztatottság növelését. A Képviselő-testület úgy döntött, hogy városunk csatlakozik a Széchenyi Programirodák rendszeréhez 2012. január 31. és 2013. december 31. között. Az Irodák létrehozásának alapvető célja, hogy – a nemzeti együttműködés rendszerének keretében – ellássák a pályázók és kedvezményezettek helyben történő támogatását a fejlesztési források felhasználásának elősegítése érdekében. Az Irodák feladata, hogy hatékonyan segítsék céljaik megvalósításában a pályázókat és a pályázni szándékozó személyeket, szervezeteket. Az Együttműködési Megállapodás értelmében az Iroda munkatársai vállalják, hogy rendszeres tájékoztatást nyújtanak az aktuális pályázati lehetőségekről, igény szerint részt vesznek a város fejlesztéssel összefüggő tanácskozásain, segítséget nyújtanak a pályázatok elkészítésében, irányítják az Új Széchenyi Terv megvalósítását szolgáló szakmai megbeszéléseket, fórumokat. Ehhez az önkormányzatnak biztosítani kell az Iroda részére az információáramlást (városi médiumok közreműködésével), az infrastrukturális feltételeket, továbbá közre kell működni a szakmai megbeszélések, fórumok, rendezvények megszervezésében, amelyekhez külön helyiséget kell biztosítani. A Széchenyi Programiroda a Polgármesteri Hivatal épületében, valamint a Batta-Intech Vállalkozói és Szolgáltató Központ épületében havonta egy-egy alkalommal lesz megtalálható a jövőben.

Egyhangú döntéssel elfogadták a Barátság Kulturális Központ elmúlt egy évben végzett tevékenységéről és működéséről szóló előterjesztést.

Százhalombatta Város Önkormányzatának Képviselő - testülete a 6/2011.(II. 21.) Ör. számú rendeletével alkotta meg az Önkormányzat 2011. évi költségvetését. A képviselő-testületi és polgármesteri határozatok, valamint az állami támogatás-módosítások, valamint a beérkezett igények ismeretében a költségvetést a Jegyző által előkészített részletes anyag ismeretében egyhangúlag módosították.

Hosszas vita után döntöttek a képviselők a Batta-Invest Kft. kiszervezéséről. Végül azt a döntést hozták, hogy a 100 %-os tulajdonban lévő Batta-Invest Befektetési és Szolgáltatást Szervező Kft. könyvszerinti értéken beolvadásra kerül a szintén 100 %-os önkormányzati tulajdonú SZÁKOM Százhalombattai Kommunális Szolgáltató Kft-be.

A közelmúltban Vezér Mihály Ph.D. polgármester és Valkai György, a Szákom Kft. ügyvezetője sajtótájékoztatón számolt be az Urbárium és Újtelep városrészeket korábban sújtó talajvíz-probléma megszűnéséről. Itt először 22 figyelő kutat fúrtak, amelyekben azóta is folyamatosan ellenőrzik a talajvíz szintjét. Ha esik, az 50-60-80 centiméterre is megnő. A szabadalmilag védett, speciális vízelvezető technológia megvalósításához a Kőrisfa utca tűnt a legalkalmasabb helyszínnek, a kivitelezéshez azonban vízjogi engedélyt is kellett szerezni. A műszaki beavatkozás lényege, hogy 2,5-3 méterenként 5-6 méter mély vízgyűjtő kutakat fúrtak, amelyeket irányított fúrásokkal összekötöttek egy szivárgó rendszerrel. A Képviselő-testület ülésén megtárgyalta a Jedlik Ányos és Tavasz utcai csapadékvíz hálózat és csapadékcsatorna hálózat építéséről szóló beszámolót is, amit az Erkel körút 26-36. számú társasház körüli közterület vízelvezetéséről szóló tájékoztatóval együtt elfogadott.

A Képviselő-testület a 331/2011. (XI.24.) Ök. számú határozatában felkérte a Halom Televízió Nonprofit Kft. és a Korshak Kft. (Hírtükör), valamint a Promotion Service Kft. ügyvezetőjét, hogy vizsgálják meg, milyen költségcsökkentő intézkedéseket tettek a közelmúltban. Ennek értelmében a médiumokat irányító ügyvezetők elkészítették a tájékoztatójukat, melyből megállapítható, hogy mindhárom médium (városi tv, rádió és újság) megvizsgálta szakmai munkáját és gazdasági körülményeit és saját lehetőségeihez mérten csökkentette kiadásait. A Képviselő-testület alapítói jogkörében eljárva elfogadta a beszámolót, valamint a Gazdálkodási, Pénzügyi és Integrációs Bizottság javaslatára felkérték a médiumok vezetőit, hogy vizsgálják meg a regionális együttműködés lehetőségeit és a 2012. áprilisi ülésen tájékoztassák a Képviselő-testületet. Ezen túlmenően a Gazdasági Bizottság kezdeményezte, hogy kerekasztal megbeszélésen egyeztessenek újra a médiumok összevonásának lehetőségeiről.

A Képviselő-testület tavaly márciusban döntött arról, hogy Százhalombatta Város geotechnikai állapotvizsgálata alapján meghatározott legveszélyesebbnek minősített területekre vonatkozóan egy komplex stabilitási programot készít. A döntés értelmében a Polgármesteri Hivatal megbízta a GeoExpert Geotechnikai Tervező és Szakértő Kft-t a stabilitási program elkészítésével. A Képviselő-testület 2011. októberi ülésén úgy döntött, hogy a Temető területének felszíni vízelvezetése, valamint a Temető alatti partfal és a Hun utca alatti partfal stabilizálása érdekében a GeoExpert Kft által készített „Százhalombatta, Hun utca és környékének állékonysági vizsgálata” által javasolt műszaki megoldás szerinti kivitelei tervek készíttetéséről a 2012. évi költségvetési rendelet ismeretében foglal állást. A Képviselő-testület a várható költségek ismeretében úgy döntött, hogy a 2012. évi költségvetési rendeletben a „Fejlesztési tervek” előirányzat soron a „Hun utca és környékének állékonysági vizsgálata” által javasolt műszaki megoldás szerinti kivitelei tervek elkészítésére 4 millió Ft-ot biztosít, továbbá úgy döntött, hogy a „Felhalmozási célú céltartalékok” között 60 millió Ft-ot biztosít „Óváros komplex stabilitási programja” megvalósítása érdekében azzal, hogy az összeg felszabadításáról a Képviselő-testület dönt a kiviteli tervek ismeretében.

Városunk önkormányzatának Képviselő-testülete évek óta különös gondot fordít arra, hogy a lakosság lakhatási körülményei javuljanak, és energia költségei csökkenjenek. Ennek érdekében minden évben a költségvetési rendelet megalkotásakor egy meghatározott összeget különít el a lakások energiatakarékosságot eredményező beruházások megvalósítására. Az Önkormányzati támogatásokhoz az érintettek pályázat útján juthattak hozzá. A pályázati felhívásokat minden esetben Önkormányzati rendelet szabályozza, amelyben aprólékosan kidolgozásra került az összes feltétel A Képviselő-testület a panelrekonstrukciós munkák tapasztalatairól és eredményességéről tárgyalt 2005-től napjainkig, amit egyhangúlag elfogadott. A napirend kapcsán a Városüzemeltetési és Városfejlesztési Bizottság javaslatára a Testület felkérte a Szákom Kft-t, hogy a márciusi ülésre készítsen tájékoztatást a 136 bérlakás penészesedésének problémájáról, és tegyen szakmai javaslatot a probléma megoldására.

Tájékoztató jelleggel meghatározták a Testület tagjai a 2012. évi nagyrendezvények támogatásának módját.

Elfogadta a Testület a lejárt határidejű határozatok végrehajtásáról szóló tájékoztatót.

Rendeletet alkottak a pénzben és természetben nyújtott szociális és gyermekvédelmi ellátásokról és a szociális igazgatás helyi szabályozásáról szóló 12/2005.(IV. 29.) önkormányzati rendelet egyes rendelkezéseinek módosításáról és hatályon kívül helyezéséről.

Az Országgyűlés 2011. év végén számos jogszabályt alkotott, hogy a 2012. január 1-jén hatályba lépő Alaptörvénynek megfelelően a legfontosabb területeket sarkalatos törvényekben szabályozza. Az elfogadott jogszabályok közül sok már 2012. január 1-jével hatályba lépett, de az év közbeni folyamatos változás is rengeteg feladatot ró a települési önkormányzatokra. A képviselő-testület áttekintette a változtatásokról szóló tájékoztatást.

Zárt ajtók mögött döntöttek a Testnevelési és Sport Elismerő Oklevelekről. Százhalombatta Város Önkormányzatának Képviselő-testülete márciusban fogadta el Százhalombatta Város Sportkoncepcióját. A koncepció VI. pontjában szereplő” jutalmazási rendszer” című részben a jövőben megvalósítandóként több olyan kategória került kialakításra, amely lehetőséget ad arra, hogy a városban tevékenykedő sportolók minél szélesebb köre kaphassa meg azt az erkölcsi elismerést, ami egy felfelé ívelő, vagy hosszabb ideje kiemelkedő sportolói pályafutás méltán megérdemelt elismerése lehet. A Testnevelési és Sport Elismerő Oklevelek átadása előreláthatólag 2012. február 17-én lesz a Városi Szabadidő Központban.

Százhalombatta Város Önkormányzatának Képviselő-testülete februárban tartja soron következő rendes ülését.