2010. augusztus 10., kedd

Kettő-kettő köbméter

Javaslatomra rendkívüli Képviselő-testületi ülést tartott ma délután az önkormányzat.


A tanácskozás összehívását az indokolta, hogy augusztus 6-án két óra leforgása alatt mintegy 80 mm eső zúdult településünkre. Ezt az intenzitású csapadékot a város vízelvezető rendszere és a szennyvízhálózat nem volt képes levezetni, helyenként a szennyvíz, helyenként a csapadékvíz tört be a pincékbe és garázsokba. A csapadékvíz szennyvízhálózatba történő bejutása miatt a szennyvízhálózat tisztítóaknáit felemelte a nagytömegű víz, így a szabadba került szennyvíz szabad utat nyert, és a társas- és magánházak pincéiben landolt. A sorozatos áramszünetek miatt a szennyvízemelők szivattyúi nem tudták ellátni a feladatukat, ezért azok környezetében is jelentős károkat okozott a visszatorlódott és a felszínre törő szennyvíz.

Az önkormányzat a százhalombattaiak kárenyhítéseként úgy döntött, hogy a város valamennyi lakossági fogyasztója részére két köbméter ivóvíz és két köbméter szennyvíz egyszeri jóváírását biztosítja a SZÁKOM Kft. által kibocsájtott számlákból. Felkértük továbbá  a SZÁKOM Kft-t, hogy készítsen a szeptemberi testületi ülésre egy felmérést arról, hogy milyen beavatkozások szükségesek a meglévő csapadék- és szennyvízelvezető rendszeren annak érdekében, hogy hasonló esetek ne ismétlődhessenek meg.
 A víz okozta károkon túl sajnos villámcsapás is sújtotta városunkat. Magánházak sérültek meg és bevágott a villám a Szent István templom tetejébe is, mintegy 2,2 millió forintos kárt okozva ezzel. A harang használhatatlan lett és az elektromos ablakok is tönkre mentek. A Képviselő-testület úgy döntött, hogy az 5/2010. (II.19.) Ör. számú rendelete alapján az általános tartalék keretből 20 millió forint értékig vis major alapon biztosítja a nem profit érdekelt szervezetek kárenyhítését.
 A magánszemélyek a korábban meghirdetett vis major keretből részesülhetnek egyszeri, vissza nem térítendő támogatásban. A károkat a Polgármesteri Hivatalban kell bejelenteni.

Remélem, hogy ezzel is elő tudtam segíteni a bajba került százhalombattai családok kárenyhítését!

Mindenkinek jó éjszakát kívánok!

VM



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése